Panik atak için -şayet ilaç tedavisi isteniyorsa- bir doktor olarak psikiyatrist ile görüşülür, hastanelerin de psikiyatri bölümlerine gidilir.
Panik atağın üstesinden gelmek için, ruh sağlığı açısından, önünüzde üç seçenek bulunmaktadır:
1) İlaç tedavisi: Psikiyatrist, ilaç tedavisi için başvurmanız gereken ruh sağlığı uzmanıdır. Bir psikiyatrist, bir hastanede, bir klinikte veya kendi ofisinde (kliniğinde) hizmet verebilir. Panik atak için, özellikle bir hastaneden yardım almak istiyorsanız, hastanenin psikiyatri bölümüne başvurmalısınız.
2) Psikoterapi (konuşma terapisi): Psikoterapi hizmetini, psikoterapi eğitimi almış olması şartıyla, psikiyatrist, psikolojik danışman, psikolog, sosyal hizmet uzmanı sunabilir. Bunun için de hastanelere, kliniklere, psikoterapi veya psikolojik danışmanlık merkezlerine başvurabilirsiniz.
3) İlaç tedavisi ve psikoterapinin kombinasyonu: Bu uygulamada işler biraz karışabilir. Bazı psikiyatristler hem ilaç tedavisini hem de psikoterapiyi kendisi uygulayabilir. Bazıları ilaç tedavisini kendileri uygulayıp psikoterapi için sizi bir psikoterapiste (kendi çalıştığı yerdeki veya başka bir yerdeki) yönlendirebilirler.
Panik atak ihtimaliyle bir doktor arayışındaysanız, öncelikle, diğer tıbbi faktörleri elemeniz gerekir. Bunun için ilk olarak, kardiyolojik muayene için bir kardiyolog ile görüşebilirsiniz. Kardiyoloğun muayenesinin ardından, bir kalp sorunu yaşamadığınız tespit edilirse, onun da yönlendirmesiyle, genel bir kontrolden geçebilirsiniz. İlgili tetkiklerden ve değerlendirmelerden sonra, başka bir tıbbi sorun olmadığı tespit edilirse, hastanelerin psikiyatri bölümlerine başvurabilirsiniz.
Psikiyatrik değerlendirmede, yaşadığınız deneyimin panik atağı olduğu tespit edilirse, psikiyatristiniz muhtemelen size, panik bozukluğu, sosyal anksiyete bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu gibi, bir tanı koyacaktır; sonrasında da size bir tedavi önerecektir.
Söz konusu tedavinin uygulanması, şartlara göre değişir. Doktorunuz size, ilaç tedavisini, psikoterapiyi, ikisinin birlikte uygulanmasını veya başka bir tedaviyi önerebilir.
Konuyla ilgili düşüncelerinizi, sorularınızı ve/veya deneyimlerinizi yorum kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.